Het Dorpshuis Van Voor en Door het Dorp 

geheel gerund door vrijwilligersDDD

29-05-2018
‘ Pijn en het Brein ’

   
Tessa Moen, fysiotherapeute te Tricht, houdt een lezing over Pijn en het Brein. Hoe komt het dat we soms pijn voelen en waarom is dat zo vervelend? Hoe ontstaat pijn eigenlijk en waarom gaat het soms niet over? Als je je dat ook wel eens afvraagt kom dan naar deze lezing en kom dingen aan de weet die je nog niet wist. 
Tessa Moen is geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp omdat ze veel mensen tegenkomt in de praktijk met onbegrepen en langdurige pijnklachten. Daarom is ze erover gaan lezen en heeft ze diverse cursussen gevolgd. Ook neemt ze deel aan de ‘ Chronische Pijn Groep Geldermalsen ‘ die onlangs is opgericht vanuit De Pluk in Geldermalsen.
De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.  
12-06-2018
Lia Bijnsdorp even terug in Tricht


"Mijn vertrek uit Tricht in 1982 was meer een gevoelsnoodzaak dan een rationele beslissing. Als men mij destijds vroeg waarom ik uit Nederland vertrok, was mijn enige antwoord "tja, Nederland is eigenlijk wat te klein voor mij". En daar bleef het dan bij.  
Nu, 34 jaar later, kan ik vele redenen geven, waarom ik de wijde wereld in wilde trekken. Zelfs de beruchte "windhoos van Tricht" van 1967, die ook mijn ouderlijk huis aan de Raamweg vernielde, heeft daar aan bijgedragen.
Inmiddels heb ik 1 1/2 jaar in Frankrijk gewoond, 12 jaar in Texas, VS, en 23 jaar in Mexico. Aangezien er in mijn huidige Staat van Michoacan nogal veel onrust heerste, was het zowel nodig als mooi om iets aan een verandering ten goede te kunnen bijdragen. De laatste 10 jaar woon ik in deze staat met mijn man Juan Manuel, en 8 jaar geleden ben ik begonnen met verschillende brugactiviteiten tussen mijn huidige land en mijn thuisland, met als doel dat zowel Mexico als Nederland van elkaar kunnen leren. Wat begon met onderwijs en culturele uitwisselingen, is inmiddels ook uitgegroeid tot een ‘agro-brug’ tussen kleine avocado- en mangotelers van Mexico en de Nederlandse importmarkt, een organisatie die United Producers of Mexico heet met een klein kantoor in Rotterdam, waarvan ik nu Managing Partner mag zijn. 
Hoe mijn Trichtse jeugd heeft bijgedragen aan al deze ontwikkelingen en ik zelfs met een groep kleine telers uit Mexico op bezoek was bij Greefa een aantal jaren geleden, zal ik graag met de ‘Trichtenaars’ delen. Ik zie er erg naar uit om dit te kunnen doen, voor mij is het ook een gevoel van herwaarderen van alles wat mijn jeugdjaren in Tricht mij hebben gegeven."

Lia Bijnsdorp
26-06-2018
Lachen maakt gelukkig en gezond


Wie heeft er zin om een avond met elkaar te lachen? We gaan lachen en ondervinden wat lachen voor ons betekent. Wie de uitdaging durft aan te gaan nodig ik van harte uit om op 26 juni naar de DDD avond te komen! Neda den Hild.
De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.  
10-07-2018
DDD Zonnewijzerfietstocht


In Dorpskrant Tricht van afgelopen april was het al te lezen: Zonnewijzerroute Geldermalsen is uitgebreid. 
In Gellicum werd op 25 maart 2018 de zesde zonnewijzer van de route onthuld aan de toren van de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk. Een zonnewijzer van leisteen die dagelijks de hoogste stand van de zon aangeeft. Met het verschijnsel wat daarmee optreedt kan iedereen zijn eigen geboortedatum aflezen.

Twee jaar eerder, in mei 2016, werd in Acquoy al een restauratieproject afgerond van een zonnewijzer uit 1761. Een bijzonder stuk erfgoed. 

Reden te meer om weer een DDD fietstocht te organiseren. 

Karine van Drunen en Astrid van der Werff  zullen uitleg geven over wat er te zien is op beide zonnewijzers.
Wat is bijvoorbeeld de betekenis van de Latijnse tekst, van de kleur blauw, de achtpuntige ster? Hoe lees je de tijd af: met licht of schaduw? En waarom komt deze tijd niet overeen met onze horlogetijd? Welke gegevens heb je nodig om een zonnewijzer te berekenen? Wat komt er allemaal kijken bij een restauratieproces en welke vakmensen uit de regio hebben er allemaal aan meegewerkt? Al deze vragen komen aan de orde.

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk met de fiets te gaan. We vertrekken om 19.00 uur bij het Dorpshuis Tricht. De route is ± 30 kilometer.
Wilt u om welke reden dan ook liever met de auto komen of met iemand meerijden? Geen probleem!
Vertrek is dan 19.30 uur vanaf het Dorpshuis. U krijgt de route en de adressen mee.  

Voor opgave kunt u mailen naar astridvanderwerff@kpnmail.nl 
of bellen met 06-13765801 
Geef hierbij gelijk even aan of u per fiets of auto komt.
Gaat u met de auto, heeft u dan nog plaatsen voor mensen die mee willen rijden?